Jasper Heslinga

Duurzaam toerisme
Resilience
Slimme toeristische bestemmingen
Toerismebeleid en -planning

Jasper Heslinga werkt als senior onderzoeker bij het European Tourism Futures Institute (ETFI) aan NHL Stenden Hogeschool. Hij heeft een achtergrond in de sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Groningen en heeft zijn promotieonderzoek gedaan naar de synergie tussen toerisme en de leefomgeving met succes afgerond. Dit is gepubliceerd in zowel toonaangevende internationale tijdschriften als populaire media. De onderzoeks-expertise van Heslinga richt zich op hoe bestemmingen duurzamer, inclusiever en slimmer kunnen worden. In deze processen ligt zijn passie in het vinden van manieren om belanghebbenden met tegenstrijdige belangen samen te brengen en te laten werken aan duurzame oplossingen en veerkrachtige bestemmingen. Jasper werkt ook als themamanager voor CELTH (Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality) en geeft les in het masterprogramma International Leisure Tourism and Events Management (MILTEM). Jasper is tijdelijk (tot november 2024) werkzaam voor de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) in Parijs, Frankrijk.

Jasper Heslinga werkte mee aan deze projecten

Post-COVID scenario’s: Vier scenario’s voor de toekomst van de bezoekerseconomie

Voorspelmodel voor toeristische drukte

Verkenning ambities vaarrecreatie Holwerd aan Zee

Vergroten van maatschappelijk belang voor toerisme en recreatie

Strategische beleidsontwikkeling recreatie en watersport 2025

Experiment met satellietdata in vrijetijd, recreatie en toerisme

Ontdek alle projecten

Jasper Heslinga schreef deze blogs

Nieuw onderzoek brengt voor het eerst waarde hele gastvrijheidssector in kaart

15 maart

Hoe diepgeworteld is de gastvrijheidssector in de samenleving? Hoe zou de maatschappij eruitzien zonder dat mensen kunnen ontspannen, recreëren, uit eten gaan, kamperen, sporten, elkaar ontmoeten, cultuur snuiven, reizen in binnen- en buitenland, congresseren en evenementen bijwonen? Samen met CELTH en Gastvrij Nederland hebben wij antwoord op die vraag gegeven in het onderzoek: Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie.

Nederland van boven: gebruik van satellietbeelden voor toerisme en recreatie

22 februari

Onze toerisme experts Ben Wielenga, Jasper Heslinga en Stefan Hartman publiceerden onlangs een artikel over het gebruik van satellietbeelden om de toeristisch-recreatieve sector te kunnen begrijpen. Deze verscheen afgelopen jaar in een nieuwe editie van het Trendrapport. Satellietbeelden zijn reeds beschikbaar, maar toepassingen op de toeristisch-recreatieve sector zijn echter nog altijd beperkt. Dit artikel brengt daar verandering in.

7 aanbevelingen om toeristische bestemmingen slim te maken

15 december

Toeristen bezoeken allerlei bestemmingen, maar nog altijd weten we nog maar heel weinig over de toeristen zelf. Waar komen ze vandaan, wat doen ze, wat geven ze uit en wat vinden ze leuk? Om dit te weten te komen is het van belang om data en informatie goed op orde te hebben. In deze blog geef ik 7 aanbevelingen hoe je toeristische bestemmingen slimmer zou kunnen maken.

Ontdek alle blogs

Stel uw vraag aan Jasper

Jasper is expert op het gebied van datawetenschap in toerisme.