5 tips om te investeren in human capital in leisure en toerisme

Crossovers is een veelgebruikte term die letterlijk kruispunt of oversteekplaats betekent. Juist nu staan mensen op een kruispunt, ongevraagd. En meestal ongewenst. Hun werk houdt op te bestaan en ze worden gedwongen over te steken naar een nieuwe toekomst. Vooral de leisure- en toerismebranche is kwetsbaar gebleken. Evenementen zijn er niet, horeca is gesloten en vliegschaamte heeft ineens een andere lading gekregen. Hoe vervelend de huidige omstandigheden ook zijn, een crossover maken biedt ook nieuwe kansen.

Investeer in human capital voor imagobehoud branche in de toekomst

Media laten initiatieven zien van werknemers die zich inzetten in een andere sector. Sommige crossovers zijn tijdelijk, zoals mensen die helpen bij het opzetten van of werken in één van de teststraten. Anderen laten de branche achter zich en scholen zich om tot zorgmedewerker. Een ander voorbeeld is een evenementenorganisator die nu gelukkig is als hovenier. Het kan een mooie nieuwe toekomst zijn. Het risico daarbij voor de branche is echter een hoog personeelsverloop van vooral flexibele en innovatieve medewerkers met imagoschade tot mogelijk gevolg. Het is daarom belangrijk te investeren in human capital.

Hoe kan human capital bijdragen aan een toekomstbestendige leisure- en toerismesector?

De behoefte aan innovatie voor toekomstbestendigheid vraagt om duurzame verbindingen en doorontwikkeling van organisatie en medewerker. Daarom zet ik hieronder vijftal tips voor u op een rij:

1. Zoek verbinding
Ondernemers zoeken oplossingen, studenten zoeken vraagstukken. Ondernemers en onderwijs hebben elkaar nodig. Zet daar juist nu op in.

2. Zorg voor ruimte voor leren
Leven lang ontwikkelen. Investeer in medewerkers die nu minder om handen hebben. Vaardigheden, kennis en ervaring zijn belangrijk voor zowel ondernemers als haar medewerkers om te blijven ontwikkelen.

3. Duurzame inzetbaarheid
De huidige en nieuwe generatie werknemers is zelfverzekerd en optimistisch en wil anders werken, namelijk onafhankelijker. Maak hier gebruik van om ze langer betrokken te houden.

4. Steek over
Maak zelf de crossover, op welke manier dan ook. Wissel medewerkers uit op drukke en rustige momenten, maar kijk ook naar mogelijkheden in aanverwante branches. Welke skills kunnen medewerkers elders inzetten en welke skills van buiten zijn in deze tijden welkom om op die manier beter voorbereid te zijn op de toekomst.

5. Word toekomstbestendig
Bedenk nu al hoe het bedrijf er over enkele jaren uit zal komen te zien en zet in op human capital om daar te komen. Check welke (gratis) leermogelijkheden er zijn nu tijdens COVID-19 pandemie.

Human Capital Agenda

Samen met onze partner CELTH werken wij aan een nieuwe visie op de verandering human capital in de leisure- en toerismesector. Deze visie leidt tot een Human Capital onderzoeksagenda. Onderdeel van deze onderzoeksagenda is het samen met de sector ontwikkelen van opleidingsprogramma’s met gecertificeerde opleidingen. Zo geven wij invulling aan een Leven Lang Leren. Wilt u met ons samenwerken?

1 å

Stel uw vraag aan Anke

Anke is expert in het bepalen van nieuwe visies en strategieën voor bestemmingen.