Adaptieve paden naar duurzamere toeristische bestemmingen

woensdag 23 mei, 2018 tot vrijdag 25 mei, 2018

Onze expert in ruimtelijke planning en governance, Stefan Hartman, presenteert een artikel tijdens de conferentie Adaptive Planning for Spatial Transformation. Hij legt uit hoe bezoekersdruk tot adaptieve paden leidt naar duurzamere toeristische bestemmingen.

Bezoekersdruk in toerisme

De groei van toerisme kan gezien worden als de drijvende kracht van bezoekersdruk. Daarom kan het beschouwd worden als een extern proces dat de dynamiek van het systeem veroorzaakt en deze systemen uit balans brengt. Stefan zal bespreken hoe ‘over-toerisme’ zich verhoudt tot adaptieve paden op verschillende niveaus binnen bestemmingen en hoe het kan leiden tot duurzamere toeristische bestemmingen. Hij vestigt de aandacht op obstakels die dergelijke adaptieve paden belemmeren. De inzichten die worden geboden, zijn afkomstig van de Nederlandse Waddeneilanden die relatief succesvol zijn in het beheer van bezoekersdruk en de regio Amsterdam, die momenteel bezig is om bezoekersdruk te voorkomen.

Adaptive Planning for Spatial Transformation (AESOP)

Het doel van de conferentie is om te onderzoeken hoe interacties tussen de complexiteitswetenschappen en de discipline van planning kunnen resulteren in effectieve strategieën voor stadsplanning in een wereld van verandering. Het evenement wordt georganiseerd door de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast een keynote, presentaties en discussies zal de conferentie ook een workshop over adaptieve planning in de Nederlandse planningspraktijk bevatten. De conferentie is gratis.