Ecotoerisme in de 21ste eeuw

woensdag 15 november, 2017 tot vrijdag 17 november, 2017

De 11e conferentie van het International Competence Network of Tourism Research and Education (ICNT) vindt plaats in Auckland, Nieuw-Zeeland. Dit jaar delen we onze kennis met negen internationale universiteiten over het onderwerp “Ecotoerisme in de 21e eeuw”.

Kritische ontmoetingen tijdens de ontwikkeling van toerisme

Onze toerisme expert Albert Postma zal inzicht geven in de (negatieve) kritische ontmoetingen tijdens de voortdurende wisselwerking tussen toerisme en gemeenschap zoals ze door de bewoners worden waargenomen. Hij ontwikkelde een typologie gericht op kritische ontmoetingen in de relatie tussen toerisme en de lokale gemeenschap bestaande uit:

  • Een schaal van emotionele respons (irritatie)
  • Een schaal van gedragsrespons (tolerantie)
  • Inzicht in het effect op de houding van de bewoners tegen opzichte van toerisme

Deze inzichten zijn nuttig voor de (sociaal) duurzame ontwikkeling van toerisme.

Momenteel is het onderwerp zeer relevant, met name met betrekking tot stadstoerisme: massamedia doet volop verslag over bezoekersdruk in verschillende steden in Europa, wat soms leidt tot incidenten (Barcelona, ​​Venetië, Amsterdam en Dubrovik). De robuustheid van de resultaten van deze PhD-studie is getest in verschillende Europese steden: Berlijn, Amsterdam, Riga, en vervolgens Kopenhagen, Berlijn, München, Amsterdam, Lissabon en Barcelona.

International Competence Network for Tourism Research and Education

Wij zijn aangesloten bij een “competentienetwerk” van 9 internationale hogescholen om kennis te bundelen en gezamenlijk onderzoeksprojecten uit te voeren. Dit netwerk is opgericht door Fachhochschule Westküste.