Is toerisme een zegen of een vloek?

donderdag 16 november, 2017 tot donderdag 11 januari, 2018

Toerisme is tegenwoordig één van de snelst groeiende sectoren. Hierdoor neemt de bewustwording van de mogelijke negatieve effecten van toerisme op de natuurlijke- en culturele omgeving en de lokale economieën toe.

Prominente gastsprekers zijn door Stenden Hogeschool uitgenodigd om hun zeer gewaardeerde kennis te delen met Tourism Management studenten tijdens een reeks van lezingen over: 'Toerisme: een zegen of een vloek'. Door de gastsprekers uit te nodigen, leert onze toerisme expert Maaike Bergsma de studenten meer over de volgende controverses in toerisme:

Grensoverschrijdend vrijwilligerswerk

Op 16 november laat filmmaker Steffi Posthumus haar documentaire "Doing good" zien. De documentaire visualiseert de dilemma's rond vrijwilligerswerk in toerisme en identificeert ethische aspecten en tegengestelde perspectieven met betrekking tot weestoerisme.

Natuurtoerisme

Op 21 november introduceert projectmanager van het Wereld Natuur Fonds, Jaap van Waarde, het concept natuurtoerisme. Hij zal talloze voorbeelden geven van projecten over de hele wereld waar toerisme wordt gebruikt als een instrument voor natuurbehoud.

Toerisme en dierethiek

Op 24 november bespreken Simone Eckhardt (Stiching Spots) en Melvin Mak (TUI) de effecten van onze recreatieve- en toeristische activiteiten op dieren. Daarbij zullen zij de ethische aspecten en tegengestelde perspectieven identificeren in relatie tot het gebruik van wilde dieren in toerisme.

Sekstoerisme

Op 28 november geeft projectmanager van ECPAT, Celine Verheijen, een gastcollege over sekstoerisme. Het doel van deze lezing is om bewustzijn te creëren rondom de complexiteit van sekstoerisme. Ze zal ook aangeven welke verantwoordelijkheden de reisindustrie kan nemen met betrekking tot dit sociale probleem.

Duurzaam toerisme

Op 5 december introduceert Emiel Martens, filmmaker en docent aan de Universiteit van Amsterdam, zijn documentaire "Welcome to the Smiling Coast". Hij zal een discussie op gang brengen over de verschillende aspecten van duurzaam toerisme in minder ontwikkelde landen.

Bezoekersdruk

Op 10 januari zullen onze toerisme experts Bernadett Papp en Albert Postma studenten kennis laten maken met het probleem van bezoekersdruk en de gevolgen die toerisme heeft op een bestemming en gemeenschap. Daarnaast gaan ze de rol van stakeholders in het managen van bezoekersdruk toelichten en worden mogelijke strategieën geïdentificeerd om gerelateerde problemen op te lossen.

Sloppenwijktoerisme

Op 11 januari geeft docent aan NHTV Breda, Ko Koens, een gastcollege over sloppenwijktoerisme. Hij vertelt meer over ethische aspecten en tegengestelde perspectieven van het concept ‘sloppenwijktoerisme’.

Kies één of meerdere interessante en actuele lezingen die u wilt bijwonen:

Kies één of meerdere lezingen die u wilt bijwonen. Deelname is gratis. De lezingen vinden plaats op Stenden Hogeschool in Leeuwarden.
Voor meer informatie kijk op de pagina van de privacyverklaring.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.