Waddenzee: duurzaam toerisme in een werelderfgoed bestemming

woensdag 25 april, 2018

In 2016 won het Nederlandse Waddengebied de verkiezing ‘Het Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Daarom organiseert Staatsbosbeheer een tweede symposium ‘Waddenzee Werelderfgoed, het mooiste natuurgebied van Nederland’. Onze expert op het gebied van duurzaam toerisme, Hans Revier, verzorgd een presentatie en leidt twee interactieve workshops.

Duurzaam toerisme en natuur in het Waddengebied

Het symposium is gericht op duurzaam toerisme en natuur in het Waddengebied. Verschillende werkgroepen zijn met de opbrengst van het eerste symposium aan de slag gegaan. Zo ligt er nu bijvoorbeeld een Merkgids. Het aankomende symposium gaat een stap verder. Verschillende vragen zullen aan de orde komen zoals:

  • Wat hebben we nodig om het Werelderfgoed Waddengebied nog beter te vermarkten?
  • Hoe geven we vorm aan een goed gastheerschap?
  • Hoe kunnen we het ‘product’ nog beter maken?

In verschillende workshops gaan we met deze vragen aan de slag. In een aantal korte presentaties voorafgaand aan de workshops praten we u eerst helemaal bij. Hans en Lian Zigterman leiden twee interessante workshops:

Wat zoekt de Waddenbezoeker hier?

Wat zoeken de bezoekers hier? Is dat de rust, ruimte en ongerepte natuur, een gezellig terras of gewoon een weekendje weg? We verkennen de “vraag” van de waddenbezoeker en brengen de hiaten in onze kennis in kaart.

Goed gastheerschap; wat is dat eigenlijk?

Zijn de vraag van de waddenbezoeker en het aanbod aan belevingsactiviteiten in overeenstemming met elkaar? Met deze vraag als vertrekpunt maken we een eerste aanzet voor de criteria waaraan goed gastheerschap in het waddengebied moet voldoen.