5 unieke belevenissen voor toekomstbestendige nationale parken

Een uitdaging waar nationale parken in Nederland op dit moment voor staan, is het verschuiven van de focus van natuureducatie naar natuurbelevenissen. Vier studenten van de opleiding International Tourism Management van Stenden Hogeschool gingen onder leiding van onze toerisme experts de uitdaging aan. Zij kwamen tot innovatieve en creatieve oplossingen met de Design Thinking methode.

Klaar voor de toekomst met belevingsmanagement en Design Thinking

Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van belevingsmanagement? Door een literatuurstudie, bezoeken aan andere locaties zoals Terschelling en Archeon en expertinterviews gericht op belevingsmanagement hebben de studenten een antwoord op deze vraag gegeven en het onderwerp verheldert. Met al deze kennis stapten ze het Design Thinking proces in onder leiding van onze Design Thinking specialist. Aanbevelingen voor de beleving van nationale parken van de toekomst is het resultaat.

De belangrijkste elementen uit de 5 ontworpen belevenissen zijn:

Virtual reality
Het creëren van de belevenis begint al voordat het eigenlijke bezoek start. Op een fietssimulator met een Ocolus Rift bril op kan een bezoeker van een vakantiebeurs al een indruk krijgen van de ervaring die hem te wachten staat.

Mobiele apparaten
De rol van mobiele apparaten in de natuurbeleving is ambivalent. Aan de ene kant spelen mobiele apparaten een belangrijke rol bij informatievoorziening. Aan de andere kant zijn belevenissen denkbaar waarbij de bezoeker zijn mobiele telefoon inlevert tijdens het bezoek en zich volledig isoleert van het dagelijks leven.

Speciale reisgids
Een rolmodel of icoon begeleidt de bezoeker tijdens het bezoek. Dit kan een natuurheld zijn of een dier dat in het gebied te vinden is. Dit icoon wordt consequent gepresenteerd in de gehele klantreis. Voorafgaand aan het bezoek wordt de interesse al gewekt door middel van vlogs over de natuur. Een “meet & greet” met de natuurheld is mogelijk.

Natuuractiviteiten
De activiteiten die bezoekers kunnen ondernemen, zijn compleet gebaseerd op de natuur. Voorbeelden zijn houtbewerking, klei, permacultuur en astrologie.

Vrijwilligersprogramma
Tijdens een vrijwilligersprogramma krijgen jongeren de kans om het leven van hun natuurheld te ervaren. Ook kunnen zij werken als professioneel natuurbeheerder.

Creëer uw eigen inspirerende belevingsconcepten

Bent u voor uw organisatie op zoek naar een manier om te komen tot nieuwe belevingsconcepten? Of wilt u weten welke concepten bij welke mogelijke doelgroepen aansluiten? Onze Design Thinking expert Wyb de Boer leidt multidisciplinaire en bottom-up design sessies. Maaike Bergsma kan al uw vragen beantwoorden rondom bezoekersbeleving.