De rol van sciencefiction in toekomstig toerismeonderzoek

Onze expert in scenario planning, Dr. Ian Yeoman, is adviseur voor de toekomst van het toerisme. Ian is een bezoekend professor van het European Tourism Futures Institute, en momenteel schrijft hij twee boeken welke een transformationeel uitgangspunt met betrekking tot de toekomst van het toerisme hebben. De titels van deze boeken, en hun uitgevers, luiden als volgt: Science Fiction, Disruption and Tourism (Channelview 2020) and Global Scenarios for World Tourism (Channelview 2020).

Sciencefiction en films als metaforen om een transformationele wereld te schetsen

U heeft een unieke mogelijkheid om een college bij te wonen die Ian zal gaan geven op NHL Stenden Hogeschool. Tijdens dit college zal hij vier aannemelijke scenario’s voor de toekomst presenteren. Het college zal plaatsvinden op woensdag 30 januari om 11:30 uur. Steunend op zijn  laatst geschreven stukken en scenario’s, zal Ian sciencefiction en films als metaforen gebruiken om een transformationele wereld te schetsen.

Vier toekomstscenario’s:

Scenario 1: Crazy Rich Asians vertegenwoordigt de groei en evolutie van het toerisme vanuit gebieden in Azië-Pacific voor zowel inkomend als uitgaand toerisme. Materialisme en een ‘ik eerst’ waardesysteem domineert dit scenario waarin toerisme een luxueuze ervaring is voor de superrijken en de gated communities.

Scenario 2: Children of Men is een dystopische film over demografie, en waarin vrouwen onvruchtbaar zijn. Het belang van dit scenario focust op kwesties als afnemende geboortecijfers en de impacts op vraag en aanbod in het toerisme.

Scenario 3: Pleasantville’s nadruk ligt op het verleden, de cultuur en authentieke ervaringen. De authentiek-zoekers trend refereert naar de zoektocht die sommigen ondernemen met als doel om echte en originele ervaringen of producten op te doen.

Scenario 4: Westworld portretteert de vooruitgang van technologie in de gemeenschap naar het punt van technologische singulariteit, waarin de verwerkingscapaciteit van computers beter is dan wat mensen kunnen, en waar robots zowel emotionele als rationele beslissingen kunnen maken. Dit scenario licht een aantal technologieën uit die betrekking hebben tot kunstmatige intelligentie, hologrammen, gezichtsherkenning, gebaren interfaces, roboticisme en kwantumcomputers.

Het stimuleren van een nieuwe manier van denken en het overwinnen van stagnatie

Vanuit een theoretisch perspectief illustreren de scenario’s het belang van verbeelding in gaze theory, en versterken zij het belang van signalen als punten van bewustzijn (of realiteit) voor stakeholders, teneinde verandering te bewerkstelligen. De scenario’s gebruiken een ontologisch realiteitskader om een transformationeel gevoel te creëren. Vanuit sectorperspectief zal Ian demonstreren hoe sciencefiction en films gebruikt worden om de gedachtes van stakeholders te vangen, zodat zij zichzelf kunnen onderdompelen in de scenario’s, om een nieuwe manier van denken te stimuleren en om stagnatie te overwinnen.