De toekomst van toerisme: donker toerisme

Hoe zal de toekomst van reizen eruit zien met de voortdurende rampen, oorlogen en gruweldaden? Donker toerisme is een belangrijk onderdeel van toerisme geworden. Dit type toerisme staat in het teken van bezoeken aan historische locaties waar vreselijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. 

Reizen met een sensatie voor de dood

Een groot aantal toeristen bezoekt jaarlijks donkere toeristische bezienswaardigheden. Ground Zero, de 9/11 plek, ontvangt ongeveer 5 miljoen bezoeken per jaar. Concentratiekamp Auschwitz telt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers. Zelfs bestemmingen die momenteel als gevaarlijke plaatsen worden beschouwd, lijken aantrekkelijke toeristische bestemmingen te zijn. Denk aan conflictgebieden zoals Gaza, de Krim en de Syrische frontlijn die tot op de dag van vandaag in trek zijn bij internationale toeristen. Het lijkt erop dat in de toeristische industrie de fascinatie voor de dood toeneemt aangezien toeristen zeer geïnteresseerd zijn om donkere plekken te bezoeken zoals:

  • Gevaarlijke plaatsen (Sarajevo, Damascus, Favelas in Rio)
  • Horrorhuizen (Manson moorden in Hollywood, Hills Villa, O.J. Simpson)
  • Slagvelden (Slag om Waterloo, Normandië, Begraafplaatsen, Re-Enactments)
  • Rondleidingen in het teken van martelingen (Hollywood's Grave Line Tours, Ghost Tours)
  • Gethematiseerde Thanatos (Holocaust Museum Jeruzalem, Bloody Sunday Monument)

Populariteit van donker toerisme

Eén van de vragen luidt waarom toeristen zo’n grote interesse hebben in donker toerisme. Vaak voelen zij zich verplicht de gruwelijke gebeurtenissen te herinneren. Ook ontstaat de morele verplichting om in de naam van de doden te spreken om het misdrijf niet te vergeten of te herhalen. Het concept van donker toerisme resulteert daarom in:

  • Storytelling en onderwijs (sociale voordelen)
  • Collectief geheugen en identiteitsvorming in bijvoorbeeld een museum (economische voordelen)
  • Samenhorigheidsgevoel (politieke voordelen)

Donker toerisme: goed of slecht?

De ethische opvattingen van toeristen die deelnemen aan de groei van donker toerisme zijn verschillend. Sommigen zeggen dat 'donkere sensatie' kan worden beschouwd als een waardevolle motivatie om te reizen, terwijl anderen het beschouwen als de commercialisering van de dood die de authenticiteit van de bezienswaardigheid vernietigt. De donkere plaatsen zelf worstelen vaak met het gedrag van toeristen wat betreft gevoeligheid en veiligheid. Door al deze verschillende perspectieven is het belangrijk om een balans te vinden tussen nieuwsgierigheid en uitbuiting om dduurzaamheid van donker toerisme te waarborgen.

Toekomstscenario donker toerisme

 "Als de gruwelijke en moorddadige aard van mensen door oorlog en terrorisme blijft bestaan, zal het scenario waar de dood een entertainmentproduct voor de rijke elite is in de toekomst realiteit worden." Dit zei onderzoeker Daniel Wright op het symposium 'Packaging Up Death & the Death' in Lancaster. Hij maakt gebruik van onze unieke ETFI scenarioplanning methode om zijn "jagende mens" scenario te ontwikkelen voor de toekomst van toerisme. Lees zijn volledige artikel.