Is het Oktoberfest de ultieme vlucht uit de realiteit?

Drie weken geleden werd ik geïnterviewd door een journalist van De Limburger over de groeiende populariteit van het Oktoberfest in Nederland. Het aantal oktober festiviteiten in Nederland is enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Blijkbaar willen zij de behoefte die hier voor is vervullen. Deze behoeftes uitten zich vaak in sociale contacten, authenticiteit, traditie en de behoefte om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.

De vervulling van sociale behoeftes

Volgens vrijetijdspsycholoog Seppo Iso-Ahola is de motivatie voor vrijetijdsactiviteiten meestal gelegen in onze behoeftes naar persoonlijke en interpersoonlijke zoektochten en vluchten. Het Oktoberfest kan een belangrijke sociale behoefte (zoeken) vervullen omdat het makkelijk te bereiken is en ideaal voor feestvieren met een groep vrienden of familie. Oktoberfest wordt georganiseerd door sportclubs, studentenverenigingen en gemeenschapscentra om sociale binding en sociale cohesie te bewerkstelligen.

Vrijetijdsactiviteiten die de vlucht bieden om de stress van alledag te ontvluchten

Bovendien bieden festivals verschillende vrijetijdsactiviteiten. Oktoberfeesten bijvoorbeeld voorzien bij uitstek in de mogelijkheid om tijdelijk de stress van alledag te ontvluchten. De dronkenschap door alcohol spelen natuurlijk een belangrijke rol in deze, maar dat is niet alles. Een ander aspect is dat mensen, door de magische atmosfeer en door zichzelf te verkleden in lederhosen en dirndl’s, een andere wereld betreden. De Duitse schlager muziek, bieren, worsten en de authentieke ambiance versterken deze gevoelens. De verschillen in statussen verdwijnen en iedereen wordt min of meer hetzelfde. Daardoor zijn mensen in staat om tijdelijk zichzelf vrij te voelen van de druk van alledag, te relaxen en te ontspannen.

Is het de goede oplossing?

Er kan worden gesteld dat festivals zonder twijfel verschillende voordelen heeft. Vrijetijdsactiviteiten, bijvoorbeeld, komen tegemoet aan verschillende sociale behoeftes en hebben een belangrijke functie in de gemeenschap. Vooral nu velen van ons drukker worden en de stress in de gemeenschap en onder mensen steeds meer toeneemt. Echter, de vraag is of dit het goede antwoord is op het probleem.

Het belang van het vinden van balans

Zou het niet beter zijn wanneer mensen beter voor zichzelf zorgen, zodat de behoefte voor afleiding wordt verminderd? Uiteindelijk is preventie beter dan genezen. Daarom opteer ik voor een betere balans tussen werk en vrijetijd. En, ook belangrijk, in het werk en de vrijetijd zouden mensen de goede keuzes moeten maken en stabiliteit vinden.