Het vinden van oplossingen voor dierenwelzijn kwesties in toerisme samen met studenten

Wildlifetoerisme is groeiende, aangezien toeristen steeds meer betekenisvolle en intense ervaringen zoeken tijden hun vakanties. Voor verschillende landen, zoals bijvoorbeeld Costa Rica, Zuid-Afrika en Kenia, is wildlife toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Voor anderen, wildlife toerisme is een belangrijk onderdeel van een toerismeproduct. In toerisme dat zich richt of wildlife wordt het welzijn van dieren vaak geschonden om toeristen meer directe ervaringen met deze dieren te kunnen bieden. Dierenwelzijn is tevens een kwestie voor gedomesticeerde dieren die als vervoermiddel worden gebruikt (bijvoorbeeld ezels in Griekenland en Marokko) of als onderdeel van een toeristische attractie (bijvoorbeeld paard en wagen in Wenen).

Uitbuiting van dieren door de toerismeindustrie

Terwijl enkele toeristische organisaties op een goede manier zorgdragen voor de dieren tijdens excursies, zijn er ook veel dieren die worden uitgebuit door de toerismeindustrie. Om deze reden hebben het Britse ABTA en de Nederlandse ANVR richtlijnen opgesteld voor touroperators met betrekking tot dierenwelzijn. Deze richtlijnen moeten nu worden toegepast door deze touroperators, maar ook door andere stakeholders.

Het vinden van balans

In de praktijk is dit niet zo makkelijk als het misschien lijkt, aangezien oplossingen gevonden moeten worden voor de lokale bevolking, die alternatieve inkomsten zullen moeten krijgen. Als bijvoorbeeld het rijden op olifanten niet meer wordt aangeboden door touroperators, hoe kan de lokale bevolking dan genoeg verdienen om hun families te onderhouden? Hoe kan de zorg voor hun olifanten dan gefinancierd worden? In het algemeen: hoe kan een touroperator situaties identificeren waar dierenwelzijn op het spel staat? En wat kunnen touroperators hieraan doen?

Het ontwerpen van oplossingen voor toeristische bestemmingen en touroperators

In november vindt de dierenwelzijn in toerisme studentenconferentie plaats op NHL Stenden. Studenten van Noorderpoort Groningen en NHL Stenden hebben dan de mogelijkheid om een presentatie van gastsprekers Simone Eckhardt, Melvin Mak en Gerben Hardeman bij te wonen. Tijdens de workshops, die zullen worden geleid door Albert Postma, Bernadett Papp, Stefan Hartman en Jasper Heslinga met als thema “Tourism, Blessing or Curse”, gaan studenten werken aan oplossingen voor toeristische bestemmingen en touroperators.