Hoe kan Culturele Hoofdstad 2018 haar gastvrijheid goed organiseren?

Culturele Hoofdstad

In 2018 zijn de provincie Fryslân en haar hoofdstad Leeuwarden de culturele hoofdstad van heel Europa. Het verhaal van Leeuwarden-Fryslân gaat over elkaar vinden terwijl de wereld zich razendsnel ontwikkelt. Het gaat over een eigenwijze en betrokken gemeenschap met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden én uitdagingen. Want het avontuur in 2018 is er voor iedereen.

Warm welkom maakt Leeuwarden-Fryslân onderscheidend

Vanzelfsprekend steekt Fryslân dan ook de hand uit naar de ruim 4 miljoen gasten die vanuit uit alle delen van de wereld deze mooie provincie bezoeken. Deze gasten moeten dan warm welkom worden geheten met oprechte aandacht voor hun interesses, veiligheid en comfort.

ETFI organiseert de gastvrijheid

Wij zijn een belangrijke partner van de provincie Fryslân om deze gastvrijheid goed te organiseren. We hebben een programma opgezet in het kader van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 met als doel:

  • het op excellente wijze kunnen ontvangen en begeleiden van de bezoekers
  • ervoor zorgen dat een bezoek aan Fryslân van begin tot eind een bijzondere ervaring is
  • ertoe bijdragen dat de bezoekers ook na 2018 willen terugkeren naar Fryslân

Hostess team

Eén van de middelen om dit te bereiken is een hostessteam. Dit team bestaat een groep enthousiaste, vlotte jonge mensen die wekelijks de nieuwe gasten welkom heten. Ook informeren zij de gasten over wat er tijdens hun verblijf allemaal te doen is. Ze zijn goed op de hoogte van het programma van CH2018 en kunnen de gasten correct aanspreken in de Nederlandse, Engelse en Duitse taal. De gastheren en gastvrouwen zijn verantwoordelijk voor:

  • verwelkoming van de toeristen op de wisseldagen in de verblijfsaccommodaties
  • het wekelijks geven van informatie aan nieuwe gasten
  • het vertellen van verhalen over cultuur, natuur, nachtleven, attracties en evenementen
  • het promoten van de evenementen en activiteiten in het kader van CH2018

Legacy Culturele Hoofdstad

Tevens ligt hier een unieke kans om een professionele gastvrijheidsorganisatie op te bouwen. Op dit moment is er niet een dergelijke organisatie in Fryslân. Het jaar 2018 is de uitgelezen basis waarop deze organisatie in de jaren daarna wordt uitgebouwd tot een vaste waarde voor de zo gewenste gastvrijheid in de provincie Fryslân. Als legacy van CH2018 kan dan voor veel personen een arbeidsplaats beschikbaar komen, parttime of fulltime.