Hoe kunnen we duurzaam toerisme op kleine eilanden garanderen?

Terwijl we nog volop aan de tweede ronde van ons bezoekersdrukproject werken, worden er al plannen gemaakt voor een vervolgproject gericht op duurzaam toerisme op eilandbestemmingen.

Balanceren van toerisme in Europese toeristische steden

In 2015 creëerden we een overzicht van de problemen die bezoekersdruk veroorzaakt in tal van Europese bestemmingen. Momenteel duiken we dieper in het bezoekersdrukprobleem en richten we ons specifiek op kleinere steden. Wij streven ernaar om de behoeften van bezoekers en bewoners in evenwicht te brengen om duurzaamheid op lange termijn te garanderen. Ook merkten wij op dat er oplossingen gevonden moeten worden in het geval van bezoekersdruk in eilandbestemmingen. Daarom buigen wij ons over het probleem van grote toeristenstromen naar eilanden en de gevolgen hiervan door middel van een derde bezoekersdrukproject.

Bezoekersdruk in eilandbestemmingen

Eilanden zijn zeer kwetsbaar door hun unieke eigenschappen, beperkte middelen en ruimte. Het is van vitaal belang dat bezoekersstromen en de gevolgen hiervan niet het verzadigingspunt bereiken of daaroverheen gaan. De duurzaamheid van deze bestemmingen hangt grotendeels af van de inspanningen die zijn genomen om de negatieve effecten van toeristen op economische, sociale en ecologische schaal te beperken. Om deze reden willen we antwoorden en mogelijke oplossingen zoeken voor het bezoekersdrukprobleem en gevolgen hiervan op karakteristieke eilandbestemmingen.

Deelnemen aan dit unieke bezoekersdrukonderzoek in toerisme

In samenwerking met CELTH zijn we begonnen met het opzetten van dit gloednieuwe bezoekersdrukproject. Het onderzoeksproject zal naar verwachting in het voorjaar van 2018 beginnen en loopt door tot het einde van het jaar.

Bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek? Lees meer informatie over dit bezoekersdrukproject en stuur uw aanvraag naar mij door op de contactknop hieronder te klikken.