Omvorming van agrarisch landschap in een toeristisch landschap: Duits waddenzeegebied

In mijn voorgaande blog heb ik factoren en beleid in kaart gebracht die de oorzaak zijn van het veranderde landschap in het Duitse waddenzeegebied. In deze blog vertel ik meer  wetenswaardigheden over de toeristische ontwikkeling van het Duitse waddengebied op het vasteland.

Makkelijk te bereiken kustgebied

Een groot gedeelte van de dorpjes en kleine stadjes op het vasteland van het Duitse waddengebied is direct gelegen aan de kustzone. Dit heeft er toe geleid dat zij momenteel hun inkomsten vooral uit toerisme-gerelateerde activiteiten halen. Daarnaast is een groot deel van dit gebied makkelijk te bereiken met verschillende vervoersmiddelen. De Duitse hogesnelheidslijn ICE is misschien wel het beste voorbeeld van de ontwikkeling van dit gebied.

Ontwikkeling van kleinschalige toeristische faciliteiten

Vroeger werd Norden-Norddeich gebruikt als doorvoerhaven van toeristen die de eilanden Norderney en Juist bezochten. De toeristische ontwikkeling van deze eilanden gebeurde eerder dan de toeristische ontwikkeling van het vasteland. Zo werden hier bijvoorbeeld de eerste spafaciliteiten al ontwikkeld in de 18e en 19e eeuw. Omdat toeristen via Norden-Norddeich de oversteek naar de eilanden moesten maken, werden ook op het vaste land een aantal hotels, pensions en andere kleinschalige faciliteiten ontwikkeld om reizigers te herbergen en te vermaken voordat zij de reis naar de eilanden maakten.

Verandering van een tussenstopplaats in een toeristische bestemming

Naast de kleinschalige faciliteiten die in eerste instantie fungeerden als tussenstop voor toeristen die de eilanden bezochten, ontwikkelde er een badcultuur in Norden-Norddeich. Toch beleven akkerbouw en visserij de meest belangrijke bron van inkomsten voor de regio. Toen deze sectoren economisch gezien verslechterden,  werd verandering noodzakelijk. Dit leidde tot de transitie van traditionele sectoren naar een toeristische sector. Een breed scala aan faciliteiten werd gecreëerd voor toeristische doeleinden. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van vakantiehuizen, hotels, campings, zwembaden, een golfbaan en restaurants. Daarnaast werden verschillende activiteiten opgezet waaronder wadlopen.

Duurzame toeristische ontwikkeling

Met het oog op toekomstige ontwikkelingen is Norden-Norddeich steeds bezig om haar toeristische voorzieningen up-to-date te houden, nieuwe te ontwikkelen en waar nodig deze te verbeteren. Er wordt altijd rekening gehouden met de kwetsbaarheid en uniekheid van het gebied waarin Norden-Norddeich ligt aangezien het waddengebied ook voor toekomstige generaties behouden moet blijven.

Mis mijn volgende blog niet. Hierin zal ik de toeristische ontwikkeling van het Nederlandse vasteland van het waddengebied beschrijven.