Scenario planning: ETFI’s exclusieve tool om toekomst van toeristische bestemmingen te veranderen

Samen met mijn collega Stefan Hartman was ik aanwezig op de 16e ISISA Islands of the World Conference 2018. De conferentie vond plaats in Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa 2018, en het Waddeneiland Terschelling. We waren in staat om:

  • Meer te weten te komen over de veranderende toekomst van eilanden
  • Een presentatie te geven over onze bezoekersdrukprojecten uitgevoerd in stedelijke bestemmingen
  • Onze expertise te delen over de verschijnselen van overtoerisme en de implicaties ervan

Het groeiende probleem van overtoerisme

Toerisme neemt snel toe. Daarmee is het één van de belangrijkste aanjagers van sociaaleconomische ontwikkeling geworden. Maar hier zit een kanttekening aan. Sommige bestemmingen krijgen te maken met bezoekersdruk. Ongeacht of het een stedelijke bestemming of een eiland is, het probleem van overtoerisme wordt steeds zichtbaarder. De eilanden zijn vanwege hun unieke kenmerken, beperkte ruimte en middelen buitengewoon kwetsbaar voor de negatieve gevolgen van de ontwikkeling van toerisme.

Duurzaam toerisme op eilandbestemmingen

Overtoerisme is een wereldwijd probleem. Daarbij zijn er enkele belangrijke overeenkomsten tussen stedelijke- en eilandbestemmingen. Het is een feit dat steeds meer eilanden sterk verstedelijkt raken. Wij zijn ervan overtuigd dat onze bevindingen tot op zekere hoogte kunnen worden toegepast op eilandbestemmingen. Ons onderzoeksinstituut is momenteel bezig met het uitbreiden van onze database en het uitvoeren van diepgaand onderzoek op eilandbestemmingen.

Neem contact met mij op als u geïnteresseerd bent in ons onderzoek of als u zou willen samenwerken.