Vier scenario’s voor beheer bezoekersdruk in 2030

Ons bezoekersdrukproject loopt bijna ten einde. We hebben gewerkt aan het achterhalen van verschillende percepties betreffende bezoekersdruk onder bewoners. Daarnaast hebben we ook manieren verscherpt om bezoekersdruk in Europese steden, zowel groot als klein, te beheren. Als laatste stap van het project organiseerde CELTH samen met ETFI en NHTV een scenarioplanningworkshop. Hier deden verschillende vertegenwoordigers van de DMO’s van de deelnemende steden aan mee.

Door middel van onze scenarioplanning workshop bereikten we 4 doelen:

  • Discussie over wereldwijde ontwikkelingen in toerisme
  • Identificatie van belangrijke verandering
  • Inzicht in de meest onzekere en belangrijke veranderingen
  • Vormen van dimensies voor vier scenario’s gericht op bezoekersdruk in 2030

De doelen werden bereikt door actieve participatie, een diepgaande discussie en uitwisseling van percepties, visies en kennis. Als resultaat van de workshop werden vier toekomstscenario's gemaakt.

Duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling van stedelijk toerisme

In de afgelopen weken hebben we gewerkt aan een rapport die de belangrijkste resultaten van de sessie omvat. Als volgende stap worden de belangrijkste implicaties geïdentificeerd en worden uitvoerbare strategieën ontwikkeld. Deze kunnen de paraatheid van de steden betreffende onverwachte omstandigheden waarborgen. De volgende stappen worden samen met de DMO's genomen, voortbouwend op de gedeelde kennis en gemeenschappelijke interesses. De scenario's zijn bedoeld om de steden te helpen bij beleidsplanning en ontwikkeling door een beeld te geven van hoe de toekomst er uit kan zien. Hierdoor worden de implicaties van de scenario's voor toerisme en bezoekersdruk in Europese steden helder.

Bekijk onze video en ontdek hoe onze unieke scenarioplanning aanpak in toerisme werkt.