CELTH en ETFI domineren het wereldnieuws met betrekking tot toerisme op de ITB

In de afgelopen jaren hebben CELTH en ETFI een leidende positie ingenomen als het gaat om onderzoek met betrekking tot toeristendruk en overtoerisme. Nadat Albert Postma zijn proefschrift over ‘critical encounters in the development of tourism’ vanuit het perspectief van lokale inwoners had afgerond, werd de validiteit van de uitkomsten getest in verschillende stedelijke bestemmingen. Een pilotstudie werd uitgevoerd in Berlijn, Amsterdam en Riga. Op het moment van de presentatie van de resultaten van deze pilotstudie tijdens de ITB in Berlijn in 2015, gaven de DMO’s van Kopenhagen, Berlijn, München, Amsterdam, Barcelona en Lissabon CELTH opdracht om een studie in deze steden uit te voeren. De uitkomsten hiervan werden gepubliceerd als een UNWTO handboek met de titel “Overtourism?’ Understanding and Managing Urban Tourism Growth beyond Perceptions”. Dit handboek werd in november 2018 op de Urban Tourism Summit in Seoul gepresenteerd en kan nu hier worden gedownload.

‘Overtourism?’ Understanding and Managing Urban Tourism Growth beyond Perceptions” vol. 2

Verschillende steden verspreid over de wereld werden uitgenodigd om bij te dragen aan de tweede uitgave van dit handboek met een overzicht van casestudies die refereren aan de strategieën die gepresenteerd werden in volume 1. Deze tweede uitgave werd met trots gepresenteerd tijdens de ITB in Berlijn in 2019 en is hier te downloaden. De ITB is wereldwijd de grootste toerismebeurs, die tevens ruimte biedt aan een zeer uitgebreid conferentieprogramma. De conferentie zelf trekt 28.000 bezoekers, de beurs 110.000 zakelijke gasten en 60.000 consumenten CELTH, ETFI, BUAS en NHL Stenden domineerden het wereldnieuws met betrekking tot toerisme met twee presentaties:

Overtourism revisited

In samenwerking met UNWTO was de keynote panelsessie getiteld als “Overtourism Revisited: Best Demonstrated Practices Instead Of “Business As Usual”. Het thema werd geïntroduceerd door Sunita Rajan, Senior Vice President Advertising Sales, CNN. Dr. Albert Postma (vertegenwoordiger van CELTH en ETFI/NHL Stenden) was een van de panelexperts die reflecteerde op dit onderwerp. De anderen waren Dr. Manuel Butler Halter (Executive Director, UNWTO), Sharry Sun (Global Head of Brand, Travelzoo), and Romana Vlasic (Director, DUBROVNIK TOURIST BOARD & Convention Bureau).

Overtourism: Smart Control Via Digital Technologies

De tweede sessie werd gemodereerd door Dr. Ko Koens (vertegenwoordiger van CELTH en BUAS) in samenwerking met Dr. Manuel Butler Halter (Executive Director, UNWTO). Tijdens de sessie deelden de steden Amsterdam, Barcelona en Porto hun ervaringen met betrekking tot Overtourism: Smart Control Via Digital Technologies.

Exclusief interview met Secretaris-Generaal van de UNWTO Zurab Pololikashvili

In de ITB krant die na de eerste dag uitkwam werd een interview gepubliceerd met Secretaris-Generaal Pololikashvili van de UNWTO, waarin hij sprak over het handboek en de UNWTO-partners: CELTH, BUAS en NHL Stenden.

De ITB is een belangrijke stap geweest in de toekomstige samenwerking met de Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO), ETOA European Association of Tour Operators (ETOA), and European Cities Marketing (ECM).