Studentenonderzoeksproject naar de niet-gebruikswaarde van het Waddengebied

Vier derdejaars studenten Tourism Management van NHL-Stenden Hogeschool zijn deze week gestart met hun onderzoek naar de niet-gebruikswaarde van de Waddenzee in relatie tot de recent voorgevallen containerramp met de MSC Zoe. Dit onderzoeksproject is onderdeel van studenten hun curriculum. De komende negen weken zullen studenten dit kwantitatieve onderzoeksproject uitvoeren door middel van het bevragen van respondenten hun betalingsbereidheid ten aanzien van het Waddengebied.

Het niet-gebruikswaarde concept

Naast de verschillende gebruikswaarden waarmee het Waddengebied te maken heeft, en die van economisch belang zijn voor veel belanghebbenden, kan de niet-gebruikswaarde, die haar oorsprong in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft, ook als economische waarde worden aangemerkt. Dit concept kijkt naar de waarde die individuen toewijzen aan goederen of gebieden zelfs als zij hier nog nooit gebruik van hebben gemaakt, of nooit zullen gebruiken. De niet-gebruikswaarde bestaat uit vier categorieën:

  • Optiewaarde
  • Legaatwaarde
  • Bestaanswaarde
  • Altruïstische waarde

Deze categorieën drukken alle vier een verschillende waarde uit die individuen over hebben voor het in stand houden en/of behouden van een bepaald gebied. Zoals bijvoorbeeld voor zichzelf als optie voor toekomstig gebruik, of om een specifiek gebied te behouden zodat anderen of toekomstige generaties er gebruik van kunnen maken.

Voordelen van het uitvoeren van een onderzoeksproject voor ETFI

Wij geven studenten de mogelijkheid om aan een verscheidenheid aan ‘echte’ projecten voor opdrachtgevers uit de toeristische- en vrijetijdssector te werken, die wachten op input om eventueel in bestaande of nieuwe bedrijfsprocessen te implementeren. Daarnaast betekent het uitvoeren van een onderzoeksproject met ETFI dat studenten zowel aan hun cv werken als in contact komen met potentiele werkgevers.

ETFI haar rol in het onderwijs

ETFI is betrokken in het curriculum van Tourism Management, Leisure Management en in de Master International Leisure, Tourism & Events Management. Wij organiseren scenario planning workshops voor eerste-, tweede- en derdejaars studenten, wij geven gastcolleges over verschillende onderwerpen en begeleiden studenten tijdens hun scripties en stages. Daarnaast is ETFI de verbinding tussen de toeristische- en vrijetijdssector en het onderwijs als het gaat om het inbrengen van interessante vragen vanuit de industrie voor onderzoeksdoeleinden. Om precies te zijn voeren verschillende studenten tijdens hun derdejaars Tourism Research Project module een breed scala aan boeiende onderzoeksprojecten uit voor externe opdrachtgevers. Deze projecten worden zowel ingebracht en begeleid door tutoren van de opleiding Tourism Management als door het ETFI, en worden door studenten bijna altijd positief gewaardeerd als een waardevolle leerervaring.

Heeft u een interessant onderzoeksproject of onderzoeksvraag die u uitgezocht wilt hebben door een groep studenten? Neemt u dan contact op met Ben Wielenga.