6 uitgangspunten voor lange termijn duurzaamheid voor bestemmingen

Om bestemmingen succesvol te besturen en daarbij duurzaamheid op de lange termijn te garanderen is nog nooit zo uitdagend geweest als nu. Bezoekersaantallen zijn nog nooit zo hoog geweest. Mensen kunnen en willen meer reizen en verder dan waar ze ooit zijn geweest. Het groeiend aantal goedkope vliegmaatschappijen, de deeleconomie, stijgende inkomens en versoepelde visumregelingen dragen allen bij aan de stijgende populariteit van de reis- en toerismesector.

Is reizen een recht of een voorrecht?

Aangezien mensen vaak voelen dat reizen een recht is in plaats van een voorrecht, is het aftikken van specifieke plaatsen van hun bucketlist iets wat er het meeste toe doet, ongeacht de schade die hiermee gepaard gaat. Voorbeelden van bestemmingen die reeds te kampen hebben met de gevolgen van ‘overtoerisme’ kunnen makkelijk worden gevonden. Stedelijke bestemmingen in Europa, het eiland Boracay in de Filipijnen of Machu Picchu in Peru zijn verschillende bestemmingen die worstelen met dezelfde, of vergelijkbare, problemen.

Duurzame uitgangspunten

Hoe kunnen bestemmingen, ondanks groeiende toeristenstromen, op de lange termijn leefbaar en duurzaam blijven? Er is geen een oplossing die op alles toepasbaar is. Maar er kan wel gedacht worden aan een paar uitgangspunten:

  • Lange termijn planning en visie is de sleutel
  • Bestemmingen moeten een allesomvattende benadering hebben voor toerismeplanning en ontwikkeling
  • Stakeholders moeten een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen
  • Betrokkenheid van de gemeenschap
  • Zachte of harde strategieën moeten op zijn plaats zijn en waar nodig moeten er limieten worden gesteld
  • Continue evaluatie en monitoring zijn een vereiste

Heeft jouw bestemming te kampen met uitdagingen op het gebied van groeiende bezoekersaantallen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze expert op het vlak van destination management, Bernadett Papp

1 å

Stel uw vraag aan Bernadett

Bernadett kan u helpen met strategische bestemmingsontwikkeling.