De toekomst van pooltoerisme

Toerisme in de poolgebieden is best een ‘cool’ onderwerp. Omdat deze regio’s zijn opgewarmd, is er meer interesse om ze te bezoeken. De speciale uitgave van het Journal of Tourism Futures over de toekomst van pooltoerisme vertegenwoordigt het hoogtepunt van meer dan 10 jaar werk door het International Polar Tourism Research Network (IPTRN). Het is een “wisseling van de wacht” met veel van de artikelen geschreven door opkomende wetenschappers, junior onderzoekers en natuurwetenschappers.

International Polar Tourism Research Network

De IPTRN begon als een idee onder een aantal wetenschappers in 2006. In 2008 hadden ze de eerste conferentie van de groep georganiseerd in Nunavik, Canada. Sindsdien zijn er vijf extra conferenties gehouden – roterend tussen de zuidelijke en noordelijke hemisferen en in het noorden tussen Europa en Noord-Amerika. De conferentie van 2010 werd gehouden in Noord-Zweden; 2012 in Nunatsiavut, Canada; 2014 in zuid Nieuw-Zeeland; 2016 in Noordoost-IJsland; en 2018 in Yukon, Canada. Hoewel elke conferentie uniek was, hebben ze ook een aantal gemeenschappelijke principes gevolgd:

  • evenement inbedden in de gemeenschap
  • houd het relatief klein zodat er diepgaande gesprekken kunnen ontstaan
  • laat afgevaardigden praktische ervaringen opdoen zodat ze echt contact kunnen maken met de lokale industrie
  • de conferentie toegankelijk maken om de deelname van de volgende generatie pooltoeristen en ondernemers aan te moedigen en te ondersteunen
  • discussie tussen alle groepen aanmoedigen.

Speciale editie Journal of Tourism Futures

De speciale uitgave bevat vijf research papers geschreven door huidige of recent afgestudeerde studenten. De drie essays zijn geschreven door senior onderzoekers en stellen veranderingen van het verleden naar de toekomst voor. Niet alle werden gepresenteerd tijdens de 6e IPTRN-conferentie. Sommige komen zelfs voort uit de unieke ervaringen van de conferentie. Gezien de afstand voor onderzoekers op het zuidelijk halfrond waren er op de 6e conferentie maar weinig Antarctische presentaties, maar dat zal veranderen voor 2020. We kijken ernaar uit om afgevaardigden te verwelkomen op de 7e IPTRN-conferentie, die van 18 tot 23 november in Ushuaia, Argentinië wordt gehouden. Het thema is pooltoerisme en praktijkgerichte gemeenschappen.

Als je meer wilt weten over de toekomst van pooltoerisme, neem dan contact op met de auteur van deze blog, professor Professor Patrick T. Maher van de Nipissing University, Canada. Pat is voorzitter van het International Polar Tourism Research Network en leidt ook het University of the Arctic Thematic Network on Northern Tourism.

Download de speciale uitgave over pooltoerisme nu.

1 å

Stel uw vraag aan Ian

Ian is 's werelds enige professionele futuroloog die gespecialiseerd is in toerisme.