Ian Yeoman

Scenarioplanning
Strategic foresight

Ian is gastprofessor op het gebied van de toekomst van toerisme. Hij zorgt dat de basiskennis van toekomststudies en scenarioplanning bij ETFI terechtkomt. Hij heeft een adviserende rol voor projecten en academisch schrijven en hij is co-redacteur van het Journal of Tourism Futures. Ian is werkzaam bij de Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland. Hij is gepromoveerd aan de Edinburgh Napier University op het gebied van Operations Research.

Functie

Ian is ’s werelds enige professionele waarzegger of futuroloog die gespecialiseerd is in reizen en toerisme. Ian leerde het vak van scenarioplanner bij VisitScotland. Binnen deze organisatie richtte hij het proces van toekomstdenken op met behulp van verschillende technieken zoals economische modellering, trends analyse en het maken van scenario’s. Bij ETFI, is Ian gastprofessor op het gebied van de toekomst van toerisme. Hij zorgt dat de basiskennis van toekomststudies en scenarioplanning bij ETFI terechtkomt. Als het gaat om een adviserende rol voor onderzoeksprojecten, als co-redacteur van het Journal of Tourism Futures of academisch schrijven, vooruitblikken op de toekomst is Ian’s specialiteit.

Ervaring

Ian is werkzaam bij Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland. Hij heeft een doctoraat in Operations Research van Edinburgh Napier University. Ian werkt momenteel aan een hoger doctoraat (DSc). Hij richt zich op de ontologische indeling van de toekomst van toerisme door middel van waarheid en uitleg. Ook is Ian redacteur van het Journal of Revenue & Pricing Management en redacteur van Channelview’s Tourism Futures boekenreeks. Hij is de auteur en co-auteur van 18 boeken en een grote collectie artikelen in toonaangevende tijdschriften.

Ian Yeoman schreef deze blogs

Regenerative Future of Tourism

Regeneratieve toekomst van toerisme

29 maart

We nodigen papers uit die onder andere onderzoeken hoe toerisme een katalysator kan worden voor ecologische, sociale, culturele en economische regeneratie en ecosystemen kan helpen herstellen en lokale gemeenschappen kan versterken. In de context van doemscenario's voor de toekomst willen we ons op het tegenovergestelde richten. Naast een kritische blik, moeten de paper hoopvolle, regeneratieve en transformerende opvattingen bieden over de mogelijkheden van toerisme. Papers kunnen ook overwegen om met een frisse blik te kijken naar het faciliteren van een regeneratieve toekomst van toerisme.

De toekomst van pooltoerisme

25 maart

Toerisme in de poolgebieden is best een ‘cool’ onderwerp. Omdat deze regio's zijn opgewarmd, is er meer interesse om ze te bezoeken. De speciale uitgave van het Journal of Tourism Futures over de toekomst van pooltoerisme vertegenwoordigt het hoogtepunt van meer dan 10 jaar werk door het International Polar Tourism Research Network (IPTRN).

12 toeristische trends die de toekomst van toerisme zullen bepalen

12 januari

In 1950 begon het toerisme met 25 miljoen internationale aankomsten volgens de UNWTO. In 2019 bedroeg dit 1,45 miljard. Toen kwam COVID-19, en de wereld veranderde. Verwacht wordt dat het toerisme in 2020 meer dan een miljard internationale aankomsten zal verliezen. Dit is een conservatieve schatting. Dus, wat is de toekomst van internationaal toerisme? Microtrends zijn een subgroep van de megadrivers van verandering. Deze microtrends zijn gericht op hoe megadrivers zich hervormen en aanpassen binnen een specifieke context, namelijk toerisme. In de nieuwe speciale uitgave van ons Journal of Tourism Futures belichten we 12 bijdragen van auteurs die een reeks microtrends identificeren die wereldwijd krachten uitoefenen op de toekomst.

Ontdek alle blogs

Stel uw vraag aan Ian

Ian is 's werelds enige professionele futuroloog die gespecialiseerd is in toerisme.